درمان دیسک کمر با تزریق دیسکوژل: جمع کردن آب اطراف دیسک به داخل
فتق دیسک در پی آسیب دیدگی و پارگی دیسک بین مهرهای و نشت محتوای ژل مانند درون آن به فضای اطراف دیسک را میدهد، در این فضا گیرندههای عصبی بسیار زیادی وجود دارد. دیسک بین به عنوان ضربه گیر عمل میکند. آناتومی دیسک و مهره شباهت بسیار زیادی به دونات دارد که اجزای داخلی آن توسط یک ماده ژله مانند پر شده است. دیسک بین مهرههای ستون فقرات در برابر ضربه و آسیب دیدگی محافظت میکند و انعطاف پذیری کافی برای کمر و گردن را فراهم میکند. متاسفانه دیسک بین مهرهها نسبت به ضربه آسیب پذیر است.
فهرست مطالب
- 1 علل فتق دیسک
- 2 علائم و نشانههای شایع فتق دیسک
- 3 درمان فتق دیسک
- 3.1 تزریق دیسکوژل
- 3.1.1 مزایای استفاده از دیسکوژل چیست؟
- 3.1.2 در تزریق این ژل از چه نوع بیهوشی استفاده میشود؟
- 3.1.3 بیمار چه مدت در بیمارستان بستری میشود؟
- 3.1.4 پس از تزریق ژل چه مدت طول میکشد تا بیمار بهبود یابد؟
- 3.1.5 اثرات درمانی دیسکوژل تا چه مدت باقی میماند؟
- 3.1.6 آیا عمل جراحی میتواند باعث ممنوعیت استفاده از این روش شود؟
- 3.1.7 علت کاربرد تنگستن چیست؟
- 3.1.8 بیمار پس از چند روز میتواند فعالیت جسمانی خود را از سر بگیرد؟
- 3.1.9 آیا پس از تزریق ژل در ناحیه گردن استفاده از بریس ضروری است؟
- 3.1.10 آیا احتمال عود فتق دیسک پس از تزریق دیسکوژل وجود دارد؟
- 3.1.11 پس از عمل جراحی احتمال چسبندگی موضع تخت جراحی وجود دارد، که این امر میتواند باعث بروز عوارض دردناک شود، آیا دیسکوژل میتواند ریسک این عارضه را کاهش دهد؟
- 3.2 آیا روشهای دیگری برای درمان فتق دیسک وجود دارد؟
- 3.1 تزریق دیسکوژل
دیسکوژل برای درمان دیسک کمر
دیسکوژل یکی از روشهای موجود برای درمان فتق دیسک است. دیسکوژل روشی است که طی آن ترکیبی از الکل، تنگستن، و سلولز که به صورت ژل در آمده است، به درون دیسک تزریق میشود. در اکثر موارد، فتق دیسک در پی فشار دیسک به ریشه عصب ایجاد میشود. این امر میتواند باعث درد، بی حسی، و ضعف در نقاطی از بدن شود که اعصاب تا آن محل امتداد مییابند. روشهای مختلفی برای درمان فتق دیسک وجود دارد. علائم و نشانههای فتق دیسک به صورت خود به خود طی مدت یک هفته تا یک ماه بهبود یابند، در اکثر موارد این عارضه ظرف مدت ۶ ماه رفع میشود. دیسکوژل یک روش ایمن و ساده است و هیچ گونه عوارضی در ارتباط با محل تزریق گزارش نشده است.
جهت دریافت نوبت ویزیت و مشاوره با دکتر یزدانی در زمینه تزریق دیسکوژل برای درمان درد و ناراحتی ناشی از دیسک کمر میتوانید با شمارههای -۰۸۱۳۲۵۱۳۲۰۱ تماس حاصل فرمایید.
علل فتق دیسک
پارگیهای مکرر دیسک که در پی بلند کردن اجسام سنگین یا فرایند طبیعی پیری رخ میدهد میتواند باعث ایجاد پارگیهای کوچک در قسمت خارجی دیسک شود. دیسک آسیب دیده میتواند باعث بیرون زدگی، و برآمدگی دیسک به سمت خارج شود. برخی از علائم شایع فتق دیسک (که تحت عنوان لغزش دیسک نیز از آن یاد میشود) عبارتند از:
- بیماری تحلیل برنده دیسک: با بالا رفتن سن، مایع درون دیسک از بین میرود و دیسک خشک میشود. از آنجایی که مایع ژله مانند درون دیسک از ستون فقرات در برابر ضربه و آسیب دیدگی محافظت میکند، از دست دادن انعطاف پذیری دیسک میتواند ریسک ابتلا به فتق دیسک را افزایش دهد.
- ضربه به ستون فقرات: تصادفات خودرویی، آسیب دیدگی ناشی از ورزش، و سقوط ناگهانی از ارتفاع میتواند باعث فتق دیسک شود.
- کشیدگی مزمن: آثار ناشی از بلند کردن اشیا سنگین یا حالت نامناسب بدن هنگام بلند کردن اشیا میتواند باعث تحلیل رفتن دیسک شود.
- عادات ناسالم: چاقی شکمی، استعمال دخانیات، و عدم تحرک با افزایش میزان خشک شدگی دیسک، اعمال فشار غیر ضروری بر ناحیه لومبر، و کاهش انعطاف پذیری طبیعی دیسک منجر به فتق دیسک میشود.
این موارد باعث تغییر شکل دیسک میشوند و میزان انعطاف پذیری آن را کاهش میدهند. به این ترتیب برخی از حرکات عادی روزمره مانند عطسه کردن، یا چرخاندن کمر میتواند باعث پارگی کوچک درون دیسک شود.
علائم و نشانههای شایع فتق دیسک
معمولا قسمت پایین کمر بیشتر تحت تاثیر فتق دیسک قرار میگیرد. برخی از علائم و نشانههای شایع فتق دیسک عبارتند از:
- دردی که در یک قسمت از بدن رخ میدهد.
- درد تیر کشنده در یک قسمت از پا، ران، یا باسن و بی حسی سایر نقاط بدن. ممکن است درد و بی حسی در قسمت پشت ساق یا کف پا نیز احساس شود و ضعیف شدن پا را به دنبال داشته باشد. این موارد از علائم و نشانههای شایع فتق دیسک در قسمت پایین ستون فقرات محسوب میشوند.
- احساس درد هنگام حرکت دادن گردن یا احساس درد عمیق در نزدیکی استخوان کتف. ممکن است درد در قسمت بازو، ساعد، و سایر انگشتان احساس شود یا آنکه بیمار دچار بی حسی شانه، بازو، آرنج، انگشتان و ساعد شود. این موارد از علائم و نشانههای شایع فتق دیسک گردن محسوب میشوند.
در شرایط زیر درد فتق دیسک بدتر میشود:
- پس از نشستن یا ایستادن
- هنگام خواب شبانه
- هنگام عطسه کردن، سرفه، یا خندیدن
- هنگام خم شدن به سمت عقب یا راه رفتن
درمان فتق دیسک
معمولا پزشک در ابتدا برای درمان فتق دیسک از روشهای غیر جراحی به منظور کاهش درد استفاده میکند، که این موارد عبارتند از:
- تمرین کششی و فیزیوتراپی
- تجویز داروهای ضد التهاب خوراکی
- تزریق دارو به درون ستون فقرات (داروهای بی حسی یا استروئیدی به طور مستقیم به درون منبع درد تزریق میشوند).
- رعایت نکات مربوط به تغذیه و راهنمای ورزشی، چاقی یکی از مواردی است که در ابتلا به فتق دیسک نقش دارد بنابراین پزشک به بیمار توصیه میکند وزن خود را کاهش دهد.
تزریق دیسکوژل
در این روش ژل اتانول (الکل) به درون قسمت برآمده دیسک که باعث ایجاد فتق دیسک شده است، تزریق میشود. این ژل از حرکت الکل به سمت دیسک جلوگیری میکند و الکل را درون خود نگه میدارد ، خروج الکل از ژل باعث خشک شدن دیسک میشود. در این روش آب درون دیسک تخلیه میشود و فشاری که به ستون فقرات یا ریشه اعصاب وارد میشود ، برطرف خواهد شد. پس از لیفت دیسک، درد ریشه عصب و فشردگی آن به سرعت بهبود مییابد. ممکن است بیمار تا چند هفته پس از درمان دچار درد و ناراحتی باشد. معمولا درد ظرف مدت ۶ هفته پس از انجام درمان دیسک کمر با دیسکوژل از بین میرود. ممکن است پزشک برای بهبود نقاط دردناک از داروی ضد التهاب استفاده کند و دارو را به درون دیسک تزریق نماید. این امر باعث تسریع فرایند بهبود بیمار میشود.
- در صورت نیاز امکان تکرار تزریق وجود دارد.
- تزریق ژل با هیچ گونه عوارضی از قبیل واکنش آلرژیک، عفونت، ایجاد بافت اسکار و چسبندگی همراه نیست.
- امکان انجام این روش در بیمارانی که دچار فشار خون بالا، بیماری قلبی و ریوی هستند، وجود دارد.
- تزریق ژل باعث ایجاد بافت اسکار نمیشود و زیبایی بیمار را تهدید نمیکند.
برای حفظ آرامش بیمار و پیشگیری از استرس و اضطراب به او داروی آرام بخش تزریق میشود. در این روش از بی حسی موضعی برای پیشگیری از بروز درد استفاده میشود. بیمار در طول تزریق ژل کاملا هوشیار است. هنگام تزریق ژل برای پیشگیری از عوارض بالقوه ناشی از نوع بیهوشی از بیهوشی عمومی استفاده نمیشود.
در اکثر موارد تزریق ژل به صورت سرپائی انجام میشود و بیمار میتواند کمی پس از دریافت ژل مرخص شود و به منزل برگردد.
معمولا بین ۱ تا ۶ هفته طول میکشد تا بهبودی حاصل شود و علائم بیماری فروکش کند، این در حالی است که در جراحی معمولا فرایند بهبودی طی مدت ۳ ماه محقق میشود.
از آنجایی که دیسکوژل درون دیسک کاشته میشود، ماندگاری آن دائمی است.
یکی از مزایای دیسکوژل این است که ساختار آناتومی استخوان و رباطهای ستون فقرات حفظ میشود و بیمار میتواند از عمل جراحی دیسک نیز بهره بگیرد.
تنگستن شباهت زیادی به اشعه ایکس دارد و از آن برای مشاهده ژل زیر فلوئوروسکوپ استفاده میشود تا پزشک بتواند به طور دقیق در عکسبرداری از ستون فقرات محل تزریق ژل به درون دیسک را مشخص نماید.
معمولا فرایند بهبود بیمار و توانایی انجام فعالیت جسمانی به نوع فعالیت و وضعیت بدن فرو بستگی دارد اما حدود ۳ تا ۶ هفته طول میکشد تا بیمار بهبود یابد، این در حالی است که فرایند بهبود در عمل جراحی حدود ۳ ماه طول میکشد.
پاسخ این سوال منفی است. پس از تزریق ژل در ناحیه مورد نظر نیازی به بستن بریس نیست زیرا این کار میتواند در دوران بهبود بیمار به عضلات او فشار وارد کند.
طبق تحقیقاتی که در ۷ سال گذشته انجام شده است، تاکنون هیچ گونه گزارشی مبنی بر عود فتق دیسک گزارش نشده است. خاطر نشان میکنیم که حتی در صورت فتق دیسک میتوان تزریق ژل را مجددا تکرار کرد.
پاسخ این سوال مثبت است زیرا در درمان دیسک کمر با دیسکوژل یکپارچگی ستون فقرات حفظ میشود. در تزریق ژل، عضلات اطراف مهره مربوطه دستکاری نمیشود که این امر باعث کاهش ریسک تشکیل منبع کلاژن و چسبندگی میشود و در نتیجه از گیر افتادگی پایانه اعصاب پیشگیری میکند.
آیا روشهای دیگری برای درمان فتق دیسک وجود دارد؟
به علت تحلیل رفتن دیسک در پی افزایش سن و پیری، ممکن است علائم ناشی از فتق دیسک به خوبی به روشهای غیر جراحی پاسخ ندهند. در این حالت انجام عمل جراحی ضروری خواهد بود. معمولا پزشکان از روشهای درمانی سنتی و کم تهاجمی برای جراحی کمر و ستون فقرات استفاده میکنند. در بخش زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- دیسککتومی: در این روش بخشی از دیسک از درون ستون فقرات خارج میشود. میتوان از این روش جراحی در کنار سایر روشهای درمانی استفاده کرد. عمل دیسککتومی به عنوان یک عمل سرپائی انجام میشود و اغلب بیماران پس از تزریق ژل از بیمارستان مرخص خواهند شد.
- لامینکتومی: از این روش به منظور ایجاد فضای بیشتر برای اعصاب استفاده میشود و پزشک لامینای یک یا چند مهره را خارج میکند. میتوان از این روش به تنهایی یا در کنار سایر روشهای درمانی استفاده کرد.
- فیوژن نخاعی: در این روش رو یا چند مهره به صورت دائمی به هم پیوند داده میشوند . جراح سعی میکند تا حد امکان از روشهای درمانی کم تهاجمی برای فیوژن نخاعی استفاده کند تا از میزان درد کاسته شود و فرایند بهبود بیمار تسریع شود.
- جراحی فورامینوتومی: از این روش برای رفع فشار از روی ریشه عصب استفاده میشود و قسمت کوچکی از استخوان اطراف ریشه عصب درگیر، برداشته میشود. میتوان از این روش به تنهایی را در کنار دیسککتومی یا لامینکتومی استفاده کرد.

