التهاب کف پا نشان از چیست؟ علت و درمان فاشیا پلانتار

التهاب کف پا نشان از چیست؟ علت و درمان فاشیا پلانتار

التهاب کف پا چیست؟ علت التهاب کف پا چیست؟ درمان التهاب کف پا و فاشیا پلانتار، دلیل و علت درد کف پا. درد در فاسیا علل متفاوتی دارد. از جمله خار پاشنه، آرتروز، کشیدگی، پارگی و آسیب به تاندون. در ادامه این نوشتار به بررسی این موارد می پردازیم و به شما برای تشخیص علت درد پا کمک می کنیم.

این عارضه ممکن است، در اثر کشیدگی، پارگی و آسیب به تاندون کف پا ایجاد شده باشد. شکستگی استخوان های ناحیه کف پا نیز ممکن است که علت این امر به شمار روند. از طرفی اضافه وزن و برخی بیماری های التهاب مانند آرتروز نیز سبب ایجاد این مشکل می شوند.

پس اگر چندی است، کف پای شما درد می کند و علت آن را نمی دانید یا دچار التهاب بدون درد در این ناحیه شده اید، همراه ما باشید و از دلیل بروز این مشکل آگاه شوید.

این نوشتار همچنین برای کسانی که آرتروز دارند یا به دلیل بارداری دچار التهاب و درد کف پا شده اند، مناسب است.

التهاب کف پا نشان چیست؟

فاشیا پلانتار

 

فاشیا چیست؟ پلانتار یعنی کف پا فاشیا پلانتار به رباطی گفته می شود که پاشنه پا را به انگشتان متصل کرده است و وظیفه پشتیبانی از کف پا را بر دوش دارد. نخستین موردی که پزشک پس از مشاهده التهاب کف پا به آن مشکوک می شود، وجود مشکل در این رباط است.

التهاب رباط فاشیا پلانتار به دلیل ایجاد پارگی های ریز و میکروسکوپی روی بافت آن است که اغلب پس از فشار و کشیدگی زیاد در این قسمت پدیدار می شوند. این رباط حین استراحت یا خواب جمع شده است و حین فعالیت به طور مداوم باز و جمع می شود. از نشانه های وجود مشکل در این رباط علاوه بر التهاب کف پا، درد پس از بیدار شدن یا پس از اتمام ورزش و درد پاشنه پا است. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله “خار پاشنه چیست” را مطالعه کنید.

روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید

التهاب کف پا در برخی ممکن است، از نشانه های روماتیسم مفصلی باشد. آرتریت روماتئید یک بیماری خود ایمنی به شمار می رود که در طی آن مفاصل و بافت های اطراف آن دچار التهاب می شوند.

در بیماری های خود ایمنی دستگاه ایمنی بدن به اشتباه به بدن فرد حمل کرده و آسیب هایی به آن وارد می کند. این بیماری ممکن است، همه بدن را درگیر کند و تنها به مفاصل منتهی نمی شود. از علائم روماتیسم مفصلی به خستگی بیش از حد و درد ماهیچه اشاره می شود.

التهاب کف پا نشان چیست؟ 2

آرتروز

آرتروز از شایع ترین انواع آرتریت روماتئید است. در این بیماری غضروف ها تحلیل می روند و دچار التهاب می شوند. التهاب و درد کف پا یکی از نشانه های آرتروز نیز هست.

تغییر وزن ناگهانی

یکی دیگر از مشکلاتی که سبب برزو التهاب و درد کف پا می شوند، تغییر وزن ناگهانی است. رباط فاشیا پلانتار که در کف پا قرار دارد، حالت منعطف دارد و عامل جنبش انگشتان است. این رباط سرتاسر کف پا را پوشش می دهد و فشار وارده با آن را در همه کف پا پخش می کند. هنگامی که بدن دچار افزایش می شود، فشار و استرس نیز روی این رباط افزایش پیدا می کند و به آن آسیب می رسد.

بارداری

یکی از شایع ترین علل درد و التهاب کف پا در زمان بارداری نیز همین مورد است. حین بارداری وزن بدن به طور ناگهانی و زیادی بالا می رود و فشار وارده به کف پا سبب بروز مشکلات التهابی می شود.

ورود جسم خارجی

اگر جسمی خارجی به هر طریق وارد کف پای شما شده باشد، درد شدید و پس از آن التهاب به سراغ شما می آید. ممکن است، گاهی جسم وارده به کف پا کوچک باشد و متوجه ورود آن نشوید؛ در این شرایط مدتی پس از این اتفاق بافت اطراف جسم خارجی ملتهب و قرمز می شود و به درد و خارش می افتد.

اگر جسم خارجی چندان وارد بافت کف پا نشود و خیلی ریز نباشد، این امکان وجود دارد تا با استفاده از یک موچین آن را خارج کنید؛ در غیر این صورت حتما فرد آسیب دیده باید به پزشک مراجعه کند. وجود جسم خارجی برای مدت طولانی در بدن سبب بروز عفونت شده یا باعث انسداد جریان خون می شود که ممکن است، خطرناک باشد.

التهاب کف پا نشان چیست؟ 3

شکستگی

التهاب کف پا ممکن است، از وجود شکستگی خبر دهد. استخوان های کف پا مانند تاسی، میخی یا متاتارس در صورت اعمال فشار زیاد یا حمل ضربه شکسته یا مو برمی دارند. این شکستگی ممکن است، طی یک دوره زمانی و ادامه اعمال فشار و تحمل ضربه به وجود بیاید.

درد ممتدی که با انجام فعالیت افزایش می یابد، از نشانه های مشکل استخوانی به شمار می رود. در کف پا نیز برخلاف درد التهاب رباط که حین ورزش کم می شود، درد شکستگی با انجام هر فعالیتی افزایش می یابد.

پیچ خوردگی رباط

پیچ خوردگی رباط نیز ممکن است، التهاب و درد کف پا را به دنبال داشته باشد. این عارضه زمانی رخ می دهد که به دلیل حرکت غیرمعمول و ناگهانی پا، رباط دچار کشیدگی و آسیب شود. پیچ خوردگی با استراحت خوب می شود و تنها در برخی موارد نادر ممکن است، به جراحی نیاز باشد.

التهاب تاندون

از دیگر مواردی که التهاب کف پا نشانه آنها است، التهاب تاندون است. این تاندون ها از بالای پا آغازمی شوند، از پشت پا عبور می کنند و به زیر آن می رسند. این بافت ها در مهار و ایجاد جنبش مچ نقش اساسی دارند. حرکت ناگهانی و خلاف جهت، اعمال فشار زیاد یا بیماری های التهابی ممکن است، منجر به بروز مشکل در تاندون شوند و درد کف پا را به دنبال داشته باشند.

کف پای صاف

اگر دچار التهاب کف پا هستید و در راه رفتن مشکل دارید، بهتر است، برای معاینه کف پای صاف اقدام کنید. همانطور که گفتیم، رباطی در کف پا وجود دارد که از قوس آن حفاظت کرده و فشار وارده به پا را به بخش های مختلف منتقل می کند. در عارضه کف پای صاف این قوس وجود ندارد و در نتیجه انتقال فشار نیز در کف پا با مشکل روبرو می شود. این امر مایه اعمال فشار بیش از حد به رباط فاشیا پلانتار می شود و در کف پا التهاب و درد به وجود بیاورد.

التهاب کف پا نشان چیست؟ 4

ناهماهنگی پاها

کوچک و بزرگ یا کوتاه و بلندی پاها نسبت به هم، اختلاف سایز قابل توجه، انحراف مچ پا و هرگونه بدشکلی پا ممکن است، در کف پا ایجاد التهاب و درد کند. وجود هرگونه اختلاف بین دو پا سبب می شود، فشار وارده بر آنها نامیزان شود؛ در چنین حالتی کف پایی که فشار بیشتری را تحمل می کند، دچار التهاب و درد می شود.

کفش نامناسب

یکی از مهم ترین عوامل حفاظت از پا کفش ها هستند. کفش مناسب ممکن است، فشار وارده به پا را تاحد زیادی کاهش دهد؛ مثلا کفش های طبی که جهت درمان خار پاشنه و صافی کف پا به کار می روند یا پروتزهای مربوطه. از طرفی کفش نامناسب نیز تاحد زیادی در التهاب و درد کف پا مؤثر است. کفش های پاشنه بلند، کفی سفت یا آنهایی که زیادی تنگ یا گشاد هستند، فشار وارده به پا را افزایش می دهد و ایجاد مشکل می کنند.

ورزش سنگین

دو یا رکاب زدن طولانی مدت و در کل هر ورزشی که سنگین باشد و اعمال فشار به پا کند، از دیگر عوامل بروز التهاب و مشکل کف پا است. حین ورزش رباط کف پا به طور مکرر خم و راست شده و باز و بسته می شود؛ از طرفی پرش از ارتفاع زیاد و کشیدگی های سطحی نیز فشار شدیدی به پا وارد می کنند. اگر ورزشکار هستید یا خیلی راه می روید و می دوید، ممکن است، التهاب کف پایی که دارید، به دلیل آن باشد.

التهاب کف پا نشان چیست؟ 5

در پایان

کف پا دارای رباطی است که پاشنه را به انگشتان وصل کرده و فشار وارده را در کل پا پخش می کند. این کار سبب حفاظت از پا است. هرگونه آسیب به این رباط یا استخوان های اطراف سبب بروز عارضه در کف پا و درد در این ناحیه می شود. کفش نامناسب، ورزش سنگین، اضافه وزن و افزایش وزن ناگهانی، پیچ خوردگی تاندون و رباط ها و برخی شکستگی ها از عوامل آسیب زا هستند. جهت تشخیص بهتر باید به پزشک مراجعه کرد.

آرتروز و روماتیسم مفصلی نیز ممکن است، التهاب کف پا ایجاد کنند ولی این بیماری ها معمولا علائم دیگری چون خستگی و درد عضلانی دارند که تشخیص آنها را آسان تر می کند.

Source: www.webmd.com, www.mayoclinic.org

 

نویسنده : دکتر یزدانی، متخصص طب فیزیکی

* - لطفا نظر خود را در خصوص این مقاله بیان بفرمایید: