دیسک کمر کجاست؟ درمان دیسک کمر چیست؟ علائم دیسک کمر و گردن

درمان دیسک کمر چیست؟ علت دیسک کمر، نشانه ها، دلیل، دلایل و علائم دیسک کمر چیست؟ دیسک کمر کجاست؟ راه و روش های درمان علایم دیکس کمر توسط تزریق اوزون ، دارو، طب فیزیکی و ورزش، لیزر بیورزونانس و جراحی. در ادمه به تمامی این موارد خواهیم پرداخت.

دیسک کمر یکی از عارضه‌های ستون فقرات است که چنانچه مرکز ژلاتین مانند دیسک از ناحیه تحلیل رفته در دیواره خارجی سخت دیسک بیرون بزند، اتفاقی مانند خارج شدن ژله داخل شیرینی در اثر فشار دادن، رخ می‌دهد. اگر ماده دیسک کمر به عصب‌ های نخاعی مجاور فشار بیاورد، بیمار دچار کمر درد یا درد پا می‌شود. نخستین رویکرد درمان دیسک گردن و کمر بهره‌گیری از روش‌های غیرجراحی محافظه کارانه و نگهدارنده است که به کمک آنها 80 درصد بیماران ظرف 6 هفته قادر می‌گردند به زندگی معمول خود بازگردند. اما ابتدا باید بدانیم که علت دیسک کمر چیست. در صورت نتیجه بخش نبودن درمان خانگی دیسک کمر و درمان محافظه کارانه بدون جراحی، احتمالاً چاره‌ای جز انجام جراحی بسته دیسک کمر یا عمل دیسک کمر با لیزر نخواهد بود. که یکی از روش های درمان جراحی بسته ستون فقرات میباشد.

دیسک کمر کجاست؟

برای اینکه بدانید دیسک کمر کجاست و به کدام نواحی کمر اطلاق می شود، ابتدا باید آناتومی ستون فقرات را بشناسید.

آناتومی دیسک‌های بین مهره‌ای

به منظور درک بهتر عارضه دیسک بهتر است در ابتدا اطلاعاتی را در مورد نحوه عملکرد ستون فقرات به دست آورده و بدانید که دیسک کمر کجاست. ستون فقرات از 24 استخوان متحرک به نام مهره تشکیل می‌شود، مهره‌های L1 تا L5 مهره‌های کمری هستند. دیسک‌ها بین مهره‌ها قرار می‌گیرند و مانند ضربه‌گیر از سایش دو مهره روی یکدیگر جلوگیری می‌کنند. حلقه بیرونی دیسک آنولوس نام دارد. نوارهای فیبری جسم‌های مهره‌ها را به یکدیگر متصل می‌کند. مرکز پر شده با ژلاتین هر دیسک آنولوس نام دارد. یک جفت عصب در هر سطح دیسک از نخاع خارج و سپس در بدن شاخه شاخه می‌شود. نخاع و عصب‌های نخاعی عملکردی مانند تلفن دارند، یعنی پیام‌ها یا تکانه‌ها توسط آنها برای انتقال حس و کنترل حرکت از مغز به بدن و بالعکس منتقل می‌شود. حال که می دانید دیسک کمر کجاست می توانیم به تشریح عارضه های مربوط به آن بپردازیم.

فتق دیسک کمر چیست؟


فتق دیسک کمر زمانی رخ می‌دهد که مرکز ژلاتینی مانند دیسک از پارگی دیواره سخت دیسک (آنولوس) بیرون بزند. (تصویر 1) ماده ژلاتینی عصب‌های نخاعی را، در فرایندی شبیه به تحریک توسط مواد شیمیایی، تحریک می‌کند. درد پی‌آمد التهاب عصب نخاعی و ورم ناشی از وارد شدن فشار توسط فتق دیسک کمر است. فتق دیسک کمر به مرور زمان معمولاً کوچک می‌شود و درد به طور کامل یا تا حدی تسکین می‌یابد. فرایند فروکش کردن خود به خودی درد کمر و یا پا حدود 6 هفته زمان می‌برد.

دانش واژه‌های مختلفی برای اشاره به فتق دیسک کمر به کار برده می‌شود؛ برآمدگی دیسک کمر زمانی رخ می‌دهد که آنولوس دیسک سالم است، اما برآمدگی آن به عصب‌ها فشار می‌آورد. آنچه در اصل فتق دیسک یا پارگی دیسک کمر نامیده می‌شود، نتیجه پارگی یا ترک برداشتن آنولوس دیسک و بیرون زدن مرکز ژلاتینی مانند از این محل تضعیف شده است. فتق گاهی اوقات چنان شدید است که با وجود جسم آزاد و سرگردان روبه‌رو می‌شویم، که به معنای شکستن و جدا شدن یک قطعه از دیسک و ورود آن به کانال نخاعی است.

اکثر موارد فتق دیسک مهره‌های کمری ستون فقرات را در محلی درگیر می‌کند که اعصاب نخاعی از بین دو مهره کمری خارج می‌شود و سپس مجدداً به یکدیگر می‌پیوندند تا عصب سیاتیک کشیده شده تا پایین پا را تشکیل دهند.

آسیب شناسی بافتی:

بسیاری از رگهای خونی کوچک که نخاع و ریشه های عصبی را احاطه کرده اند برای جذب مواد غذایی ، اکسیژن و تعدیل کننده های شیمیایی بسیار مهم هستند. فشرده سازی این ساختارها توانایی این رگ ها را برای رساندن مواد مغذی حیاتی محدود می کند و در نتیجه اثر ایسکمیک روی ساختار ایجاد می کند. التهاب بعدی ناشی از فشرده سازی دیسک بین مهره ای منجر به درد (ایسکمیک) در طول مسیر این ریشه عصبی می شود. این فشار عصبی از دیسک باعث افزایش سایتوکاین ها ، TNF-alpha و جذب ماکروفاژها می شود. جالب است بدانید که میزان تغییرات بافت شناسی در دیسک بین مهره ای با شاخص توده بدنی ارتباط مستقیم دارد و نشان می دهد که افراد چاق ممکن است بیشتر مستعد دژنراسیون شوند.

 

علائم و نشانه های دیسک کمر


علائم دیسک کمر به گونه ایست که گاهی فتق دیسک، با هیچ علامتی همراه نیست و بیمار متوجه وجود این مشکل نمی‌شود، مگر آن که به طور تصادفی وجود این مشکل در تصاویر ستون فقرات مشخص شود. از سوی دیگر فتق دیسک گاهی دردناک است. اکثر موارد علایم دیسک کمر در کمر (مهره‌های کمری) روی می‌دهد، هر چند بروز آن در گردن (مهره‌های گردن) نیز شایع است.

رایج‌ترین نشانه‌ها و علائم دیسک کمر عبارت‌اند از:

•    درد بازو یا پا:

 

بیمار در صورت ابتلا به فتق دیسک کمری شدیدترین درد را در باسن، ران و ساق پا و گاهی پایین پا احساس می‌کند. فتق دیسک گردن معمولاً با درد شدید شانه و بازو همراه است. این درد هنگام سرفه یا عطسه کردن یا حرکت دادن ستون فقرات در جهت‌های مشخص در بازو یا پا شعله‌ور می‌شود.

 

•    بی‌حسی یا گزگز:

فتق دیسک کمر غالباً با بی‌حسی یا گزگز دست و پا یا بخش دیگری از بدن همراه است که با عصب‌های آسیب دیده مرتبط است.

 

•    ضعف:

عضله‌های مرتبط با عصب‎های آسیب دیده معمولاً ضعیف می‌شوند، در نتیجه بیمار تلو تلو می‌خورد یا اشیاء را به سختی بلند می‌کند یا نگه می‌دارد.

بیمار علاوه بر درد از ضعف عضلات پا یا کاهش عکس‌العمل زانو یا مچ پا نیز رنج می‌برد. موارد شدید با افتادگی پا، یعنی پایین افتادن پا هنگام راه رفتن، یا عدم کنترل روده یا مثانه همراه است. در صورت رویارویی با علائم ضعف شدید پا یا دشواری در کنترل عملکرد روده یا مثانه باید بی‌درنگ به مرکز فوریت‌های پزشکی مراجعه نمود.

 

علت ها و دلایل دیسک کمر


علت دیسک کمر در بسیاری موارد پی‌آمد فرایند طبیعی پیر شدن و فرسودگی ستون فقرات است که فرسایش یا تخریب نامیده می‌شود.

دیسک کودکان و جوانان حاوی مقدار زیادی آب است. دیسک به موازات افزایش سن به تدریج خشک‌ و ضعیف می‌شود. دیسک‌ها به مرور منقبض می‌شوند و فضای بین مهره‌ها باریک‌تر می‌شود. ولی این بدان معنا نیست که هر کمردردی در سنین بالا له دلیل فرسایش است بلکه باید علت اصلی درد واکاوی شود.

عامل‌های خطر

عامل‌های دیگری علاوه بر فرسودگی و سایش تدریجی ناشی از افزایش سن احتمال فتق دیسک را افزایش می‌دهد. با آگاهی از این عامل‌های خطر می‌توان از بروز مشکل‌های آتی جلوگیری کرد.

جنسیت: فتق دیسک بیش از همه در مردان 30 تا 50 ساله شایع است.

بلند کردن اشیاء به شیوه نامناسب: استفاده از عضله‌های کمر به جای عضله‌های پا هنگام بلند کردن اشیاء سنگین به فنق دیسک می‌انجامد. چرخیدن هنگام بلند کردن اجسام نیز کمر را آسیب پذیر می‌سازد. اگر زمان بلند کردن اشیاء عضله‌های پا، و نه عضله‌های کمر، را به کار بگیرید، می‌توانید از ستون فقرات محافظت کنید.

وزن: اضافه وزن فشار مضاعفی را به دیسک‌های کمر وارد می‌کند.

فعالیت‌های مکرر وارد کننده فشار و کشش بیش از اندازه به کمر: بسیاری از مشاغل فشار جسمی سنگینی را به افراد وارد می‌کنند و انجام مداوم حرکات بلند کردن، کشیدن، خم شدن یا چرخیدن را ایجاب می‌کنند. بلند کردن اشیاء به شیوه ایمن و رعایت تکنیک‌های مناسب حرکت از آسیب دیدن کمر جلوگیری خواهد کرد.

رانندگی طولانی مدت مکرر: نشستن طولانی مدت و تحمل لرزش ناشی از موتور خودرو به دیسک‌ها و ستون فقرات فشار وارد می‌کند.

سبک زندگی بدون تحرک: ورزش و تمرین منظم برای پیشگیری از بروز بسیاری از عارضه‌ها، از جمله فتق دیسک، بسیار مهم است.

استعمال دخانیات: پزشکان بر این باوراند که استعمال دخانیات رسیدن اکسیژن به دیسک را کاهش می‌دهد و فرسایش و تحلیل دیسک سریع‌تر می‌شود.

بیماری دژنراتیو دیسک: بیماری دژنراتیو دیسک زمانی اتفاق می افتد که تغییرات عادی که در دیسک های ستون فقرات شما ایجاد می شود باعث درد گردد.

دیسک های ستون فقرات مانند جذب کننده ضربه بین مهره ها یا استخوان های ستون فقرات شما هستند . آنها به کمر شما کمک می کنند تا انعطاف پذیر باشد ، بنابراین می توانید خم شوید و بچرخید. با افزایش سن ، آنها می توانند علائم ساییدگی را نشان دهند. آنها شروع به تجزیه می کنند و ممکن است به خوبی کار نکنند.

دیسک های تقریباً همه افراد با گذشت زمان خراب می شوند ، اما همه احساس درد نمی کنند. اگر دیسک های فرسوده ستون فقرات دلیل آسیب شما هستند ، شما مبتلا به بیماری دژنراتیو دیسک هستید.

علت دژنراتیو دیسک کمر چیست؟

دیسک های ستون فقرات شما از یک هسته نرم داخلی و یک دیواره بیرونی محکم تشکیل شده است. دیسک ها به طریقی تغییر می کنند که ممکن است باعث بیماری دژنراتیو دیسک کمر شوند ، مانند:

خشک کردن.وقتی به دنیا می آیید ، دیسک های ستون فقرات شما بیشتر از آب تشکیل شده است. با افزایش سن ، آب آنها کاهش می یابد و نازک می شوند. دیسک های تخت نیز نمی توانند ضربه ها را جذب کنند. از دست دادن آب همچنین به معنای کوسن یا پر کردن کمتر بین مهره های شما است. این می تواند منجر به مشکلات دیگری در ستون فقرات شما شود که ممکن است باعث درد شود .

ترک.استرس حرکات روزمره و صدمات جزئی در طول سالها می تواند باعث پارگی ریز دیواره بیرونی شود که حاوی اعصاب است. هر گونه پارگی نزدیک اعصاب می تواند دردناک شود. و اگر دیوار خراب شود ، ممکن است هسته نرم دیسک از شکاف ها عبور کند. دیسک ممکن است برآمده شود ، یا از جای خود خارج شود ، که به آن دیسک لغزش یا فتق می گویند . این می تواند بر اعصاب مجاور تأثیر بگذارد.

 

افراد مستعد دیسک کمر


فتق دیسک بیشترین شیوع را در دهه سوم و چهارم زندگی دارد، اگرچه احتمال ابتلا میانسالان و سالمندان به این مشکل در صورت انجام فعالیت‌های جسمی سنگین و توان‌فرسا اندکی افزایش می‌یابد.

فتق دیسک کمر یکی از رایج‌ترین دلایل کمر درد همراه با پا درد است و میزان ابتلا به آن 15 برابر بیشتر از دیسک گردن است. 8 درصد موارد فتق دیسک در ناحیه گردن و تنها 1 تا 2 درصد در مهره‌های صدری یعنی در ناحیه وسط تا بالای پشت بدن رخ می‌دهد.

 

تشخیص دیسک کمر


تشخیص دیسک کمر برای تمام بیمارانی که با علائم فتق دیسک به کلینیک دکتر یزدانی مراجعه می‌کنند، با معاینه توسط پزشکان متخصص صورت می گیرد. پزشک سابقه و شرح حال پزشکی بیمار را به منظور آگاهی از نحوه بروز علائم به طور کامل بررسی می‌کند، هر گونه آسیب دیدگی یا عارضه پیشین را مد نظر قرار می‌دهد و تأثیرگذاری عادات روزانه بر بروز درد را تعیین می‌کند.

سپس معاینه بالینی با هدف تشخیص منشأ درد انجام می‌شود و بی‌حسی یا ضعف عضلانی آزمایش می‌شود.  به علاوه پزشک معمولاً دستور انجام آزمایش‌های زیر را می‌دهد:

پرتونگاری (اشعه ایکس):

در پرتونگاری تشعشع اندکی برای تهیه تصویر از بدن به کار برده می‌شود. به کمک این روش تشخیص افتراقی انجام می‌شود و احتمال ابتلا به دیگر علل درد کمر یا گردن رد می‌شود.

ام آر آی یا سی تی اسکن:

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (با دستگاه MRI ) و مقطع نگاری رایانه‌ای (سی تی اسکن) تنگ شدن کانال نخاعی در اثر فتق دیسک را نشان می‌دهد.

میلوگرام:

در این روش ماده رنگی (حاجب) پس از سی تی اسکن داخل کانال نخاعی تزریق می‌شود. به کمک میلوگرام می‌توان بزرگی و محل دقیق فتق را تشخیص داد.

عضله نگاری برقی (EMG):

در EMG سوزن‌های کوچکی وارد عضله‌های مختلف می‌شود و فعالیت الکتریکی اندازه‌گیری می‌شود. واکنش عضلانی که بیانگر میزان فعالیت عصبی است، اندازه‌گیری می‌شود. در این نوار مشخص می‌شود که کدام ریشه یا ریشه‌های عصبی در اثر فتق دیسک تحت فشار قرار گرفته است.

 

راه‌ها و روش‌های درمان دیسک کمر


درمان دیسک کمر معمولاً در 6 هفته نخست پس از بروز علائم درمان‌ها، مدالیته‌ها و داروهای مختلف به منظور کاهش درد ناشی از فتق دیسک و ایجاد فرصت لازم برای التیام دیسک امتحان می‌شود. برآمدگی دیسک به مرور زمان از بین می‌رود و بدن این برجستگی را مجدد جذب می‌کند. فروکش کردن علائم در این بازه زمانی 6 هفته‌ای بیانگر مفید بودن ادامه دادن درمان غیرجراحی و عمل جراحی بسته دیسک کمر است.

درمان غیرجراحی محافظه کارانه نخستین اقدامی است که به روش‌های گوناگون در کلینیک دکتر یزدانی به منظور درمان فتق دیسک انجام می‌شود. خوشبختانه 80 درصد مراجعین دچار کمر درد با بهره‌گیری از این روش‌ها پس از 6 هفته بهبود می‌یابند و می‌توانند فعالیت‌های معمول روزانه را ازسربگیرند.شماری از روش‌های درمان غیرجراحی که در کلینیک دکتر یزدانی انجام می‌شوند عبارت‌اند از:

 

فیلم درمان دیسک کمر با روش پی آر پی (PRP):

دارو درمانی دیسک کمر:

 

داروی دیسک کمر می تواند تا حد زیادی درد ناشی از دیسک کمر را کاهش داده و منجر به تسکین درد شما گردد.

بهترین قرص برای دیسک کمر:

 

بهترین قرص برای دیسک کمر تجویز داروهای ضدالتهابی مانند ایبوپروفن (مورتین، ادویل) یا ناپروکسین (الیو) است که درمان اولیه فتق دیسک کمری محسوب می‌شود. داروهای ضد التهاب به عنوان قرص دیسک کمر در تسکین درد و التهاب ناشی از این عارضه مؤثراند که توسط متخصص دیسک کمر تجویز می‌شوند.

بهترین پماد برای دیسک کمر:

 

دکتر یزدانی متخصص درمان کمر درد و دیسک کمر، پماد برای درد سیاتیک و دیسک کمر به منظور تسکین موضعی درد، مورد استفاده قرار می گیرد. دکتر یزدانی متخصص کمر درد، پماد های زیر را توصیه می کنند:

  1. پماد پیروکسیکام (Piroxicam): روزی ۳ الی ۴ بار و به مدت یک ماه استفاده شود.
  2. پماد متیل سالیسیلات (Methyl salicylate): روزی ۳ الی ۴ بار و به مدت یک ماه استفاده شود.
  3. پماد رزماری: پماد رزماری به عنوان یک داروی گیاهی تسکین‌دهنده درد، در داروخانه‌ها موجود است. روزی ۳ الی ۴ بار و به مدت یک ماه استفاده شود.

برنامه‌های توانبخشی:

برنامه‌های توانبخشی با هدف بهبود مشکلات ناشی از فتق دیسک طرح‌ریزی می‌شود. درمان فیزیکی و توان بخشی دیسک کمر می تواند دردهای خفیف را به کلی از بین ببرد و نیز در پروسه درمانی دیسک کمر شدید، به عنوان درمان مکمل بسیار موثر واقع شود.

ورزش برای درمان دیسک کمر

برای آشنایی با ورزش دیسک کمر میتوانید ابتدا فیلم آموزشی زیر را تماشا کرده و سپس مقاله ورزش برای درمان دیسک کمر را مطالعه فرماببد. همچنین پیاده روی برای درد سیاتیک را بخوانید.

فیلم  “ورزش برای درمان دیسک کمر” :

حرکات اصلاحی کمر بخشی از برنامه درمان فتق دیسک است. به کمک این تمرین‌های پیشگیرانه و ایمن انجام دادن فعالیت‌های جسمی می‌توان درد را کاهش داد، از بروز مشکل در آینده جلوگیری کرد و سلامت کمر را در درازمدت تضمین کرد.

 

اوزون درمانی دیسک کمر:

 

درمان با اوزون برای تمام مشکل‌های فتق دیسک مفید است. نکته مثبتی که در مورد ازن تراپی وجود دارد این است که درواقع این روش منشأ آسیب بیماری‌ها را هدف قرار می‌دهد و به همین دلیل ۷۵ درصد احتمال دارد، دردهای مزمن و طولانی، به‌طور دائم برطرف شوند. از آنجا که ازون درمانی به بازسازی غضروف‌ها کمک می‌کند، این روش تأثیر قابل ملاحظه‌ای بر درمان موارد شدید دیسک کمر، آرتروز، مثل آرتروز مفصل لگن و زانو، خواهد گذاشت. نکته خوب ازن تراپی این است که فقط درد را تسکین نمی‌دهد بلکه یکی از مزایای ازن تراپی دیسک کمر این است که یک بهبودی دائمی برای بیمار فراهم می‌کند.

کشش ستون فقرات یا تراکشن:

کشش ستون فقرات یا تراکشن فشار روی ستون فقرات را کاهش می‌دهد. این درمان را می‌توان با استفاده از دستگاه مخصوص تراکشن یا به صورت دستی انجام داد.

طب سوزنی برای درمان دیسک کمر:

برای آن دست از بیمارانی که از فیزیوتراپی، دارو درمانی و… نتیجه مورد دلخواه را کسب نکرده اند، انجام  5 تا 20 جلسه درمان دیسک کمر با طب سوزنی، می تواند به عنوان درمان مکمل بسیار شفابخش بوده و در بهبود و کاهش درد دیسک کمر موثر باشد.

همچنین درمان‌های جایگزین و مکمل مانند ، فشار درمانی و ماساژ درمانی برای کاهش درد فتق دیسک پیشنهاد  می‌شود.

بریس یا کمربند طبی:

 

پزشک گاهی از بیمار می‌خواهد تا در شروع درمان برای تسکین کمر درد از بریس یا کمربند طبی نرم و منعطف استفاده کند، اگرچه این روش فتق دیسک را التیام نمی‌دهد.

درد فتق دیسک کمر اغلب با درمان غیر جراحی تسکین می یابد.

فتق دیسک نخاعی می تواند بسیار دردناک باشد و می تواند بر کیفیت زندگی افراد تأثیر بسزایی داشته باشد. هنگامی که دیسک دچار فتق یا پارگی می شود ، ماده ژل مانند داخلی می تواند به ناحیه اطراف نشت کرده و اعصاب نخاعی را تشدید کند.
اما خوشبختانه بسیاری از افراد مبتلا به دیسک کمر از درمان بدون جراحی رهایی می یابند. اگر فتق دیسک تشخیص داده شده است ، در اینجا برخی از گزینه های درمانی غیرجراحی که توسط پزشکان توصیه می شود، آورده شده است:

درمان سریع درد دیسک کمر:

 

داروی دیسک کمر:

همانطور که پیشتر اشاره کردیم، به عنوان یک درمان اولیه غیر جراحی برای فتق دیسک ، دکتر متخصص دیسک کمر ممکن است داروی ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن را برای تسکین درد و کاهش التهاب توصیه کند. استفاده طولانی مدت از NSAIDS با مشکلات قلبی عروقی و گوارشی مرتبط است ، بنابراین استفاده از این داروها را محدود کنید.

یخ:

درد و التهاب اغلب با فتق دیسک همراه است. پزشک شما ممکن است کیسه یخ را برای کاهش تورم توصیه کند. پس از 48 ساعت ، درمان با یخ تأثیر کمتری دارد ، بنابراین برای تسکین مطلوب از آن بلافاصله پس از شروع کمردرد استفاده کنید.
گرما ، یا گرما و یخ: برای برخی افراد ، گرما یا ترکیبی از گرما و یخ بهترین راه حل کوتاه مدت برای تسکین علائم فتق دیسک است. اما مانند یخ ، درمان با گرما پس از 48 ساعت اول کمتر مثر است.

استروئیدها:

یکی دیگر از گزینه های غیر جراحی برای فتق دیسک ، تزریق استروئید ها هستند. جراح ارتوپدی شما ممکن است یک استروئید خوراکی برای کمک به شما تجویز کند. مانند NSAID ها ، نباید از آنها در دراز مدت استفاده کرد.

شل کننده های عضلانی:

برخی از افراد مبتلا به فتق دیسک دچار اسپاسم عضلانی کمر می شوند. اگر این مورد در مورد شما صادق است ، جراح ارتوپدی شما ممکن است یک شل کننده عضلانی تجویز کند که می تواند به شما کمک کند.

درمان غیر جراحی فتق دیسک کمر:

فیزیوتراپی:

مشکلات ستون فقرات مانند فتق دیسک اغلب به دلیل ضعف عضلات پشت ایجاد می شود. به همین دلیل ، متخصص دیسک کمر شما ممکن است فیزیوتراپی را تجویز کند ، که می تواند عضلات پشت را تقویت کرده و فشار بر ستون فقرات را کاهش دهد. علاوه بر این ، یک فیزیوتراپیست روشهای جدیدتر و بهتری را برای انجام برخی فعالیتها ، مانند بلند کردن وسایل ، به شما آموزش می دهد تا به شما در جلوگیری از فتق دیسک در آینده کمک کند.

تزریق اپیدورال برای درمان دیسک کمر:

تزریق برای درمان دیسک کمر یکی دیگر از روش های غیر جراحی برای تسکین درد فتق دیسک است. تزریق اپیدورال  حاوی ترکیبات ضد التهابی قوی است. اپیدورال مستقیماً به ناحیه دردناک تزریق می شود تا تورم را کاهش داده و تسکین درد را به همراه داشته باشد.
اگرچه شانس خوبی وجود دارد که یک درمان غیر جراحی بتواند به کاهش فتق دیسک کمک کند ، اما گاهی اوقات چندین هفته یا چند ماه طول می کشد تا یک برنامه درمانی شخصی ایجاد شود. درمان به احتمال زیاد شامل ترکیبی از روش های غیر جراحی است. همچنین درمان دیسک کمر با تزریق دیسکوژل و تزریق prp از دیگر روش های درمان دیسک کمر با تزریق می باشند.

اگر درمان های غیر جراحی برای فتق دیسک را امتحان کرده اید که کمکی نکرده یا دیگر کار نمی کند ، ممکن است یک گزینه جراحی کم تهاجمی با حداقل تهاجم وجود داشته باشد که می تواند برای شما مفید باشد. برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر با شماره های تلفن کلینیک آسود تماس حاصل فرمایید.

جراحی دیسک کمر

جراحی بسته

از میان روش‌های نام برده شده تنها سودمندی جراحی بسته در کاهش علائم به اثبات رسیده است. مطالعات انجام شده بیانگر موفقیت 42 تا 56 درصدی تزریق در فضای اپیدورال بر روی بیمارانی است که با بهره‌گیری از دیگر درمان‌های غیرجراحی در مدت 6 هفته یا بیشتر بهبود نیافته‌اند.

جراحی باز

در صورت ملایم بودن علائم و عدم احتمال تشدید شدن علائم نیاز به جراحی نخواهد بود. بااین حال اگر نشانه‌ها حاکی از افزایش فشار روی اعصاب نخاعی باشد، چاره‌ای جز انجام جراحی، آن هم به صورت فوری، نخواهد بود. پزشکان پیش از اتخاذ این تصمیم وجود نشانه‌های ضعف در عضله‌های پا، درد مداوم و نقص عملکرد روده یا مثانه را بررسی می‌کنند.

درمان جراحی فتق دیسک کمری یا بیرون زدگی دیسک کمر شامل روش‌های زیر می‌شود:
•    لامینکتومی و دیسککتومی
•    میکرودیسککتومی
•    فیوژن (خشک کردن یا الحاق) خلفی مهره‌های کمری

 

نحوه استراحت برای دیسک کمر

 

نحوه استراحت برای دیسک کمر به گونه ایست که باید به مناطقی از زندگی خود نگاه کنید که برای سلامت ستون فقرات کمتر از حد مطلوب هستند. یکی از سوالات متداول شما مراجعین عزیز این است که برای درمان دیسک کمر چند روز باید استراحت کرد؟ دوره استراحت برای دیسک کمر بسته به شدت عارضه شما بین 2 تا 6 هفته می باشد و بعد از گذشت 6 هفته در صورتی که درد ناشی از دیسک کمر شما کاهش پیدا نکرد، باید به پزشک مراجعه کنید.

چجوری نشستی

اگر تمام روز پشت میز کار می کنید، وضعیت بدنتان مهم ترین چیزی است که می توانید به آن توجه کنید زیرا محیط کار باعث دیسک کمر می شود. هنگامی که مستقیم به جلو نگاه می کنید، مانیتور خود را در سطح دید خود قرار دهید، صفحه کلید خود را طوری قرار دهید که بازوی شما زاویه ای مناسب در آرنج ایجاد کند و یک صندلی ارگونومیک برای کمک به شما برای نشستن صاف و هر دو پا روی زمین تهیه کنید.

چه جوری میخوابی

تشک بد می تواند به لگن شما اجازه دهد خیلی دور یا به اندازه کافی دور نشود و باعث شود ستون فقرات شما در موقعیت بدی گیر کند. یک تشک جدید را امتحان کنید و از یک بالش بدن بین زانوهای خود برای  وضعیت بهتر ستون فقرات در شب استفاده کنید .

آنچه می خورید

غذاهای ضد التهابی  می توانند به کاهش تورم اطراف استخوان ها و دیسک های ستون فقرات کمک کنند و فشار و درد را کاهش دهند. میوه ها و سبزیجات تازه، چربی های سالم و پروتئین های بدون چربی می توانند به شما در حفظ وزن خوب و کاهش کمردرد کمک کنند.

در مرکز ستون فقرات در کلینیک استخوان و مفاصل باتون روژ، ما می دانیم که رنج بردن از کمردرد مزمن چقدر می تواند خسته کننده باشد. تیم ما با شما همکاری می کند تا منبع واقعی درد شما را شناسایی کند و یک برنامه درمانی ارائه می دهد که هدف آن این است که شما را یک بار دیگر بدون درد و کاملاً تحرک داشته باشید.

برای درمان دیسک کمر چی بخوریم؟

برای درمان دیسک کمر چی بخوریم؟ برای درک بهتر نقشی که تغذیه در سلامت بهتر ستون فقرات بازی می کند ، بررسی برخی از آناتومی ستون فقرات و مکانیسم آسیب جدی ستون فقرات مهم است. ستون فقرات از 24 استخوان متحرک (مهره ها) تشکیل شده است که هر یک از آنها توسط یک پد اسپیسر نرم شونده پارچه ای نرم به نام دیسک از هم جدا شده اند. آسیب به بافت های نرم دیسک نخاع اغلب علت اصلی درد شدید کمر و گردن است . وقتی دیسک آسیب می بیند ، معمولاً باعث ایجاد التهاب می شود. با گذشت زمان ، در صورت عدم اصلاح ، این التهاب اغلب منجر به  انحطاط دیسک و حتی برآمدگی و فتق می شود ، که باعث فشار یا تحریک اعصاب ظریف عبور از ستون فقرات می شود. این منبع دردی عمیق است که بسیاری احساس می کنند.

بهترین غذا برای دیسک کمر

تغذیه نقش بسیار مهم و مستقیمی در سلامت ستون فقرات ، و در ترمیم دیسک ها و سطوح مفاصل ستون فقرات از دیدگاه بیولوژیکی داخلی دارد. برای این که بدانید برای درمان دیسک کمر چی بخوریم، در مورد ستون فقرات ، یک رژیم غذایی غنی از کلسیم یک رژیم غذایی مفید برای استخوان است. استخوانهای خود را با غذاهایی مانند:

  • شیر
  • ماست کم چرب
  • پنیرهایی مانند Edam ، Cheddar و Parmesan
  • سبزیجاتی مانند کلم پیچ ، بامیه ، لوبیا قرمز ، لوبیای پخته
  • آجیل مانند بادام ، فندق ، گردو ، دانه کنجد و رب تههینی
  • ماهی هایی مانند سفید ، ساردین (در روغن ، قلع) و ماهی آزاد
  • انجیر و زردآلو
  • توفو ، لوبیای سویا ، تخم مرغ

گلوکوزامین سولفات – به طور طبیعی در بدن یافت می شود ، برای نگهداری و ترمیم کلاژن (جز primary اصلی دیسک ها) ضروری است. بدن از سولفات گلوکوزامین برای تشکیل مواد شیمیایی مورد نیاز برای ترمیم غضروف ، تاندون ها و رباط ها و مایع سینوویال (مایعی که به طور طبیعی باعث شستن مفاصل نخاع می شود) استفاده می کند. کلاژن به حفظ و ترمیم غضروف مفصل نخاع کمک می کند

آنتی اکسیدان ها – کلاژن های طبیعی را افزایش می دهند.

اسیدهای چرب امگا 3 – دارای خاصیت کلاژن سازی هستند و توسط بدن برای ترمیم و جلوگیری از آسیب به غضروف و دیسک های ناشی از التهاب استفاده می شود.

غذاهای غنی از گوگرد که تولید پروتئین و کلاژن را تسریع می کنند

ضدالتهاب به طور طبیعی تورم را کاهش می دهد

محصولات سویا دارای مقدار زیادی ژنیستئین (ماده ای به نام ایزوفلاون) هستند. اعتقاد بر این است که ژنیستئین مسئول تولید کلاژن است و همچنین برای جلوگیری از هر آنزیمی که به طور طبیعی مسئول تجزیه کلاژن است عمل می کند.

فیبر به هضم غذا کمک می کند تا صاف باقی بماند و دیسک هایی که در برابر افزایش فشار در شکم آسیب پذیر هستند فشار وارد نکند.

با استفاده از غذاهای فوق العاده مانند:

  • خرچنگ ، ​​میگو ، میگو و صدف
  • سبزیجات سبز تیره: کلم پیچ (نوعی کلم) ، اسفناج ، یقه (نسبت به کلم پیچ) ، مارچوبه
  • میوه ها و سبزیجات قرمز: فلفل قرمز ، چغندر ، گوجه فرنگی خورشتی یا تازه ، توت های تیره مانند بلوبری و توت سیاه
  • زیتون های سیاه
  • پیاز قرمز و سیب (به طور طبیعی سرشار از ماده ای به نام کوئرسیتین است که دارای خواص ضد التهابی طبیعی است)
  • دانه های کتان ، دانه های چیا
  • لوبیا: لوبیا ، لوبیای قرمز ، لوبیای سویا و غیره
  • ماهی های روغنی آب سرد: آنچو ، شاه ماهی ، ساردین ، ​​ماهی قزل آلا و ماهی خال مخالی
  • اسکواش زمستانی
  • روغن زیتون
  • میوه ها ، آجیل ها ، سبزیجات و غلات
  • آب زلال: خود را بسیار مرطوب نگه دارید. همیشه مهم است که به بدن خود آب لازم برای فرآیند آبرسانی مجدد در بهبود دیسک های تحلیل رفته بدهید. در حالت ایده آل ، هر روز 8 فنجان 10 اونسی آب پاک بنوشید.

یافتن این غذاهای فوق العاده مفید برای ستون فقرات به راحتی در هر فروشگاه مواد غذایی و مواد غذایی بهداشتی یافت می شود. غذاها خوشمزه و پر از مواد مغذی درمانی هستند که بدن شما آنها را دوست خواهد داشت!

برعکس ، غذاهایی وجود دارد که عاقلانه از آنها اجتناب می کنید. نیترات ها ، قندها و چربی ها می توانند التهاب و درد همراه با کمر درد را تشدید کنند. به طور کلی ایده خوبی است که از آن اجتناب کنید

  • غذاهای فرآوری شده حاوی مقدار زیادی نیتریت (فکر کنید ، گوشت های فرآوری شده).
  • غذاهای سرشار از چربی ، اشباع و چربی های ترانس.
  • هر ماده غذایی حاوی شربت ذرت با فروکتوز بالا.

هر غذا یا نوشیدنی که وارد بدن می کنید مستقیماً روی سلامتی شما تأثیر می گذارد. با خوردن عاقلانه غذا ، به بدن خود یک قدرت بهبودی اضافی بدهید. و در حالی که کمردرد یا گردن درد شما فقط با غذا برطرف نمی شود ، شما می توانید قدرت بهبودی ذاتی بدن خود را بیشتر کنید.

بهبود و پیشگیری از دیسک کمر


از هر 10 نفر 8 نفر در مرحله‌ای از حیات خود کمر درد را تجربه خواهد کرد که خوشبختانه در اکثر موارد پس از گذشت 6 هفته بهبود می‌یابد. نگرش ذهنی مثبت، فعالیت منظم و بازگشت سریع و ایمن به محل کار نقش مهمی در بهبود و درمان دیسک کمر دارند. چنانچه انجام کار معمول در ابتدا ممکن نباشد، بهتر است فعالیت را با ایجاد تغییر در وظایف شغلی (سبک یا محدود کردن مسئولیت‌ها) شروع کرد. پزشک راهنمایی‌ها و دستوهای لازم را در خصوص نحوه فعالیت در این مدت محدود در اختیار بیمار قرار می‌دهد.
نکات کلیدی در پیشگیری از بروز مجدد این مشکل عبارت‌اند از:

•    بلند کردن اشیاء به شیوه صحیح

•    حفظ حالت اندامی مناسب در زمان نشستن، ایستادن، حرکت کردن و پیگیری برنامه تمرینی مفید برای تقویت عضله‌های ضعیف شکم و مؤثر در جلوگیری از آسیب دیدگی مجدد

•    رعایت نکات کارپژوهی (ارگونومیک) در محل کار

•    نگه داشنن وزن و توده بدون چربی بدن در حد سالم

•    داشتن نگرش مثبت و مدیریت استرس

•    عدم استعمال دخانیات

 

مقالات مرتبط زیر را مطالعه فرمایید:

شکستگی ستون فقرات

اخرین درمان سیاتیک 2022

ورزش برای درمان سیاتیک

درمان سیاتیک در خانه 2022

بیورزونانس تراپی چیست؟

 

نویسنده : دکتر یزدانی، متخصص طب فیزیکی

* - لطفا نظر خود را در خصوص این مقاله بیان بفرمایید: