درمان برای سوزش کف پا
درمان برای سوزش کف پا
دلایل احتمالی زیادی برای سوزش پا وجود دارد که شایعترین علت احساس سوزش در پا آسیب عصبی است که اغلب مربوط به بیماری دیابت میشود. درد ناشی از سوزش پا میتواند متناوب یا ثابت و از خفیف تا شدید متغیر باشد. پاهای شما ممکن است داغ، گزگز، یا بی حس شوند و اصولاً در شب این درد بیشتر میشود.
علت سوزش کف پا چیست؟
احساس سوزش پا میتواند ناشی از طیف وسیعی از شرایط باشد ولی باید دلیل آن را بدانید تا بتوانید درمان کنید. برای این میگوییم باید دلیل سوزش کف پا را بدانید زیرا احتمال دارد عواملی مثل قارچ پا در ورزشکاران یا کفشهای خیلی تنگ باشد که به راحتی قابل درمانند. ولی در برخی موارد علل سوزش کف پا ناشناخته است که در این قسمت 7 مورد از این دلایل را آورده ایم.
1 – دیابت
قند خون بالا میتواند به تدریج به رگهای خونی و اعصاب شما آسیب برساند، همچنین باعث کاهش انتقال سیگنال از اعصاب میشود که در نتیجه روی حس قسمتهای مختلف بدن تاثیر میگذارد. قند خون بالا دیواره رگهای خونی را که اکسیژن و مواد مغذی را به اعصاب میرساند ضعیف میکند.
70 درصد از منابع پزشکی در موسسه ملی دیابت و بیماریهای گوارشی اعلام کرده اند، کسانی که قند خون بالا دارند به نوعی آسیب عصبی یا نوروپاتی مبتلا میباشند. اگر شما چاق هستید، فشار خون بالایی دارید، سیگار میکشید و الکل مینوشید خطر ابتلا به نوروپاتی در شما افزایش مییابد.
زمانی که آسیب عصبی در پاهای شما رخ دهد یک نوروپاتی محیطی میباشد. نوروپاتی محیطی شایعترین نوع نوروپاتی دیابتی است که باعث سوزش در پاهای شما میگردد، در موارد کمتر بازوها و دستها هم تحت تاثیر قرار میدهد.
علائم نوروپاتی محیطی:
- احساس میکنید جوراب تنگ پوشیده اید.
- بی حسی و سوزن سوزن شدن در دست یا پا
- دردهای کوبنده
- احساس ضعف یا سنگینی در پاها
- تعرق زیاد
در صورتی که هر یک از این علائم را مشاهده کردید بهتر است حتماً به پزشک مراجعه کنید تا قند خون شما کنترل شود و در نتیجه روند آسیب عصبی کند و یا از آن جلوگیری گردد.
2 – نوروپاتی حسی فیبر کوچک یا SFSN
این نوع نوروپاتی یک نوع بدتر است که سوزش دردناک در پا را احساس میکنید. علائم دیگر آن از بین رفتن احساس در پا است که در نتیجه از بین رفتن غلاف میلین رخ میدهد. در بیشتر موارد دلیل نوروپاتی حسی فیبر کوچک شناخته شده نیست ولی دیابت میتواند دخیل باشد.
3 – مصرف زیاد الکل
مصرف بیش از حد الکل میتواند منجر به آسیب عصبی شود که به آن نوروپاتی الکی میگویند که علاوه بر سوزش پا علائم زیر را دارد:
- ضعف عضلانی، اسپاسم عضلانی و از دست دادن عملکرد عضلانی
- اختلال عملکرد روده و ادرار
- سرگیجه
- اختلال در گفتار
این را هم باید بگوییم که قطع کردن مصرف الکل فقط از بدتر شدن آن جلوگیری میکند، در واقع آسیبهای به وجود آمده برگشت ناپذیر هستند.
4 – کمبود تغذیه
سوزش کف پا ناشی از کمبود مواد غذایی در گذشته بسیار شایع بوده است، اما هنوز هم در برخی کمبود تغذیه میتواند دلیل سوزش کف پا باشد. کمبود ویتامینهایB-12 ، ویتامین B-6 ، ویتامین B-9 و ویتامین خانواده B میتواند باعث سوزش در کف پا و مشکلات ناهماهنگی عضلانی شود. همچنین کمبود ویتامین B باعث کم خونی ، کمبود گلبولهای قرمز میشود.
5 – کم کاری تیروئید
اگر تیروئید شما کم کار باشد تعادل هورمونها در بدن شما تغییر میکند که در نتیجه باعث تورم و فشار به اعصاب شما میگردد. علائم کم کاری تیروئید علاوه بر سوزش کف پا، خستگی، افزایش وزن و خشکی پوست هم میباشد.
6 – بیماریهای کلیوی
وقتی کلیههای شما خوب کار نمیکنند، سموم از بدن شما دفع نمیگردد که باعث تورم و خارش پا میشود. علائم دیگر بیماریهای کلیوی به غیر از سوزش کف پا موارد زیر میباشد:
- تنگی نفس زیاد
- حالت تهوع
- کاهش ادرار
- گیجی
- تشنج
- خستگی
- کما
7 – بیماریهای عفونی
بیماریهای عفونی مثل زنا، سیفلیس و اچ آی وی میتواند باعث سوزش کف پا شود که باید به پزشک مراجعه کنید. تا بعد از انجام معاینات و آزمایشهای مورد نیاز، درمان خود را شروع کنید.
روشهای تشخیص علت سوزش کف پا
اگر در کف پای خود احساس سوزش دردناک دارید باید به پزشک مراجعه کنید. قبل از هرچیز پزشک یک معاینه فیزیکی از پاهای شما انجام میدهد که نشانگر موارد زیر است:
- آیا عفونت قارچی در پاها دارید؟
- آیا پاهای شما حس دارد؟
- آیا پوست پای شما رنگ قرمز یا پریده دارد؟
پس از آنکه پزشک شما معاینات فیزیکی را انجام داد، داروهای مصرفی شما را میپرسد تا مطمئن شود عوارض هیچ دارویی نمیباشد. همچنین از شما سؤال میکند آیا الکل مصرف میکنید یا خیر. برای کمک به شناسایی علت سوزش پا میتوان از آزمایشهای خاصی استفاده کرد که عبارتاند از:
الکترومیوگرافی: آزمایشی برای اندازه گیری نحوه واکنش عضله به تحریک عصبی
آزمایش خون: اولین آزمایش خون برای سوزش کف پا، دیابت است و دیگر آزمایشها به مشکلات مربوط به عملکرد تیروئید، کلیه، عفونتهای اچ آی وی و کمبود ویتامینها است.
تستهای ستون فقرات: از آنجایی که سوزش کف پا اغلب به آسیب سیستم عصبی مربوط میشود ممکن است آزمایشات ستون فقرات انجام شود. یک مایع مغزی نخاعی را که مایعی است در اطراف ستون فقرات و مغز جمع میکنند و مورد آزمایش قرار میدهند.
تجزیهوتحلیل ادرار: تجزیهوتحلیل ادرار را برای تشخیص بیماریهای کلیوی بررسی میکنند.
بیوپسی عصبی: یک قطعه از عصب را برای بررسی بر میدارند، این میتواند به تشخیص آسیب به عصب، پوشش محافظ اعصاب به نام میلین، و اینکه آیا نوروپاتی مقصر سوزش پاهای شماست، کمک کند.
علت سوزش کف پا در شب چیست
همانطور که گفتیم سوزش کف پا دلایل زیادی دارد که در اینجا به 7 مورد آن اشاره کردیم. همچنین شیمی درمانی، قرار گرفتن در معرض سموم، سندرم تونل تارسال، بیماری شریان محیطی و پای ورزشکار از دلایل دیگر سوزش کف میباشد که هرکدام علائم بیشتر یا کمتری به غیر از سوزش کف پا دارند. دردهای ناشی از سوزش کف پا در شب بیشتر میشوند و دلیل دیگری به غیر از موارد بالا نخواهند داشت.
روشهای درمان سوزش کف پا
با توجه به نوع بیماری که باعث سوزش کف پا شده است درمانهای آن متفاوت میباشد. در واقع قبل از شروع درمان باید پزشک شما دلیل سوزش کف پا را با توجه به آزمایشات و تجزیهوتحلیل مواردی که گفته شد انجام دهد. اگر علت سوزش کف پا شما بیماریهای کلیوی باشد درمانی متفاوت از دلیل کمبود ویتامین است.
در اغلب موارد درمان آسان است که به روشهای زیر توسط پزشک شما با توجه به علل سوزش کف پا تجویز میشود
- نسخه ضد قارچ برای ورزشکاران
- کفش راحت
- مکملهای ویتامین B
- مکملهای تیروئید
ولی اگر دلیل بیماری دیابت باشد نیاز به یک رژیم غذایی همراه با داروهایی برای کنترل قند خون است. همچنین ممکن است پزشک شما داروهایی برای کمک به درد عصبی تجویز نماید.
درمانهای دیگر با توجه به تشخیص پزشک میتواند موارد زیر باشد:
- تحریک الکتریکی عصبی
- مغناطیس درمانی
- لیزر درمانی
- نور درمانی
درمان سوزش کف پا در طب سنتی
از آنجایی که سوزش کف پا علتهای زیادی دارد و اصولاً در شب درد آن بیشتر میشود، برخی از درمانهای طب سنتی که میتوانید در خانه انجام دهید، برای شما تسکین دهنده است. فراموش نکنید که این ها یک درمان قطعی نیستند و باید برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.
1 – نمک اپسوم
یک منبع طبیعی سرشار از سولفات منیزیم است که برای شستشوی پا در حمام از آن استفاده میشود. شما میتوانید مقداری نمک اپسوم را در وان آب ریخته و پاهای خود را برای چند دقیقه در آن بگذارید و این کار را هرروز انجام دهید تا درد شما تسکین داده شود.
توجه: نمک اپسوم برای بیماران دیابتی مناسب نیست و امکان دارد درد پا را در آنها افزایش دهد، پس بهتر است قبل از استفاده با پزشک خود مشورت کنید.
2 – زنجبیل
زنجبیل دارای خواص ضد التهابی میباشد و باعث تسکین سوزش کف پا میگردد. عصاره زنجبیل را در آب و روغن حل کنید و روی پوست مالیده تا جذب شود و اثر آن را خواهید دید.
3 – زیره سیاه
با توجه به اینکه شایعترین دلیل سوزش کف پا دیابت است و زیره سیاه باعث کاهش قند خون میشود و انسولین را در بدن افزایش میدهد، بهتر است به عنوان یک روش درمان برای سوزش کف پا از آن استفاده کرد.
4 – زردچوبه
زردچوبه دارای خواصی است که در برابر التهاب (ضد التهاب)، عفونتها (آنتی بیوتیک) مفید است و رادیکالهای آزاد موجود (آنتی اکسیدان) را خنثی میکند. این به دلیل وجود یک ترکیب زیست فعال به نام کورکومین در زردچوبه است. مطالعات نشان داده است که در برابر بیماریهای اعصاب و نورونها مؤثر میباشد و همچنین از رشد آنها جلوگیری میکند. میتوانیم با درست کردن یک خمیر غلیظ و قرار دادن آن به صورت بسته و با گنجاندن آن در رژیم غذایی از فواید آن برای سوزش کف پا بهره بگیریم.
5 – سرکه سیب
آب گرم همراه با سرکه سیب و خیس کردن پاها در آن باعث تسکین سوزش کف پا میشود. استفاده از سرکه سیب در علم پزشکی گفته نشده و طب سنتی این درمان را تجویز نموده است.
سوزش پا میتواند یک علامت هشدار دهنده از یک بیماری جدی تر مانند دیابت قندی، آسیب اعصاب محیطی یا سوء تغذیه باشد. دیابت تشخیص داده نشده یا درمان نشده میتواند منجر به آسیب برگشت ناپذیر به اعصاب محیطی شود. اگر احساس سوزش یا سوزن سوزن شدن با گذشت زمان ادامه یافت یا بدتر شد و به درمان خانگی پاسخ نداد، برای تعیین علت به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.
آیاچربی خون باعث سوزش کف پا میشود؟
داغی و سوزش کف پا علتهای مختلفی از جمله کمبود مواد غذایی، دیابت، کمبود ویتامین B ، مصرف الکل ، عفونتهای قارچی، شیمی درمانی، یائسگی، بیماریهای کلیوی و عفونی و موارد دیگر میباشد. اما امکان دارد افرادی که چربی خون بالایی دارند داغ شدن کف پا را نیز احساس کنند. اگر چربی خون بالا دارید و پاهایتان داغ میشود با مراجعه به پزشک و کنترل چربی شما درمان خواهید شد.
سوزش کف پا چگونه درمان میشود؟
درمان سوزش کف پا بستگی به عامل بیماری دارد اگر به دلیل کمبود ویتامین باشد که پزشک شما مکملهای ویتامین را برای شما تجویز میکند. در صورتی که دیابت دلیل سوزش کف پا باشد دارو برای افزایش انسولین و رژیم غذایی تجویز پزشک شما است.
نویسنده : دکتر یزدانی، متخصص طب فیزیکی
* - لطفا نظر خود را در خصوص این مقاله بیان بفرمایید: